De eerstelijn aan zet
De actoren van de ELZ Mechelen-Katelijne en de stad Mechelen hebben ambitie om de mantelzorgers in hun regio beter te leren kennen en zo krachtiger te kunnen benaderen. Hier samen mee aan de slag gaan en de plannen in actie omzetten, daarvoor deden ze een beroep op het #ikzorgook team.
Centraal stond de intentie om met veel eerstelijnsactoren samen bij te dragen. De ondersteuningsvraag situeerde zich vooral in de methodiek om dit te doen.
De gespreksleidraad
We ontwikkelden een methodiek die alle actoren in staat stelde mee gegevens te verzamelen. Hierdoor konden we gegevens verzamelen in een zeer breed perspectief. Een gespreksleidraad zorgde er voor dat de bias tussen de verschillende deelnemers minimaal zou blijven. Anderzijds was de tool ook het instrument om de grenzen van de dataverzameling in onderzoek rond mantelzorg te verschuiven. Door de gebruikte werkwijze werden niet enkel mantelzorgers in beeld gebracht die zichzelf al identificeerden of een duidelijke hulpvraag stelden. Het gaf een heel nieuwe inkijk in de kenmerken van de groep mantelzorgers in vergelijking met andere onderzoeken en toonde ook aan dat het aandeel mantelzorgers dat zichzelf niet als dusdanig identificeert groot is.
De verzamelde data werden verwerkt in een rapport op maat van de regio. Het werd zowel met professionals gedeeld als met het brede publiek.
Magazine
Omdat storytelling een sterke basis is om mensen mee aan het denken te zetten werden er aansluitend bij het onderzoek ook een magazine gemaakt. Verhalen van mantelzorgers brengen de data zo dichter en doorleefder bij de zorgverleners. Zo willen we hen prikkelen om zelf actief na te denken hoe deze informatie hun dienstverlening en manier van werken kan inspireren.
De Toekomst
Het concept van dit onderzoek ligt klaar om andere eerstelijnszones of steden en gemeenten te inspireren. We gaan graag met hen aan de slag om ook in andere regio’s het lokale beeld van de mantelzorger verfijnder in beeld te brengen, met de hulp van sleutelfiguren. Zo zetten we samen de kracht van de buurt in om de samenwerking nog beter af te stemmen en te werken aan efficiënte inzet van het engagement.